Szőlő növényvédelme

Szőlő növényvédelme lépésről lépésre

A szőlő növényvédelme során több tényező is befolyásolja munkánkat. Az egyes munkálatok gyakorisága is eltér egymástól. Itt azokra a betegségekre, külső környezeti ártalmakra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ellen a leggyakrabban védekezni kell:

  • gombás, baktériumos betegségek ellen,
  • rovar kártevők ellen,
  • vírusos megbetegedések ellen,
  • időjárás okozta károk ellen.

Szőlő növényvédelme során mire figyeljünk?

Az üzemekben a növényvédelmi munkálatokat, tekintettel a szerek sokaságára és a bonyolult gépekre, az egészségügyi szabályokra, erre a célra kiképzett szakmunkások végzik növényvédelmi szakmérnökök irányításával.

A többi szakmunkásnak is el kell sajátítania viszont a növényvédelem alapvető ismereteit, mivel ezek az egyéb termesztési kérdésektől szinte elválaszthatatlanok.

Kisüzemekben, házi kertben nyugodtan bízzuk magunkat a szakfolyóiratokra és szakkönyvekre. Tartsuk meg a szerekre írt útmutatásokat! Környezetünk és saját magunk védelmében ügyeljünk a mérgezés-, olykor a tűz- és robbanásveszélyre!

Egyes szerek használatát be is kell jelenteni  (méhek védelme)!

Ne feledkezzünk el arról, hogy a növényvédelmi munka balesetveszélyes!

Mindebből az következik, hogy a növényvédelmi előírásokat szigorúan be kell tartani!

Mit kell tudnunk a növényvédelemmel kapcsolatosan?

Két dologról azonban a szőlő növényvédelemmével közvetlenül nem foglalkozóknak is okvetlenül tudnia kell.

Élelmezés- egészségügyi várakozási idő

Az élelmezés- egészségügyi várakozási idő azt jelenti, hogy a lepermetezett vagy porozott szőlő hány nap elmúltával fogyasztható, illetve hány nappal lehet utoljára védekezni szüret megkezdése előtt.

Munka- egészségügyi várakozási idő

A munka- egészségügyi várakozási idő azt az időtartamot jelenti, melynek letelte után a kezelt ültetvényben már védőfelszerelés nélkül is nyugodtan dolgozhatunk.

Az óvó rendszabályokat szigorúan tartsuk be!

Sok olyan rendkívül erős hatású szer van forgalomban, melyet csak üzemi körülmények között és speciális védőfelszereléssel szabad használni.

Tilos a házikerti alkalmazásuk! Ennek figyelmen kívül hagyása súlyosan mérgezheti a óvatlan felhasználót és környezetét is.

Sajnos nem lehet elégszer felhívni a figyelmet arra, hogy a könnyelműség nem egy tragikus balesetet okozott már!