Balatonboglári borvidék

A balatonboglári borvidék bemutatása

A Balaton déli partján elsősorban a fehérborszőlő fajták terjedtek el, de vörösbort adó szőlő termesztésére ugyancsak kiválóan alkalmas a terület.

A török hódoltság előtt – a szőlőnek köszönhetően – az ország egyik leggazdagabb vármegyéje volt. A domboldalak szőlőire kedvezően hat a tó közelsége, mely sekélyebb itt, mint az északi parton, így viszonylag gyorsan felmelegszik, s ez kedvező mikroklímát teremt. A Balaton és a táj szépsége, a régi kastélyok és pincék miatt sokan látogatják ezt a vidéket.

A borvidék igazi felvirágzását a XX. sz. derekán végrehajtott szőlőtelepítéseknek köszönheti.

Az utóbbi időben a hazaiak legjobbjaként tartják számon az itt készült pezsgőket. A „BB” márkanév nagyon jól cseng. Klímája a sok napfény miatt viszonylag kiegyenlített.

Talaját tekintve homok, lösz és barna erdőtalaj a jellemző. A borvidék borainak fajtaválasztéka igen bőséges.

Elterjedtek azok a fehér szőlőfajták, amelyek alkalmasak a gyümölcs illatú, könnyű, elegáns borok, illetve pezsgők előállítására. Az egyes évjáratok között nincsenek nagy különbségek.

Legelterjedtebb borfajták:
sárga muskotály, királyleányka, chardonnay, sauvignon, rajnai rizling, olaszrizling, pinot noir, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, zöld veltelini, rizlingszilváni, pinot blanc, irsai olivér