Balatoni borrégió

Balatoni borrégió részletes bemutatása

A balatoni borrégiót az a rendkívül különleges mikroklíma teszi Magyarország egyik legkiválóbb, ha nem a legkiválóbb adottságú szőlőtermő vidékévé, amelyet a Balaton, a Bakony valamint a Balaton- felvidéki hegységek védelme együttesen természetes módon alakított ki.

A balatoni borrégió területén mintegy ötven fehérborszőlő és mintegy tíz vörösborszőlő- fajtát termesztenek rendszeresen. Egyesek szerint az országban a tokaji után a balatoni borrégióban készülnek a legjobb minőségű magyar száraz fehérborok. A régió a helyi sajátosságokat tükröző fehérborairól nevezetes, leginkább ismert fajta az olaszrizling.

A balatoni borvidékek kínálatát a sokféle talaj teszi gazdagabbá, értékessé és érdekessé, azonban mégis alapvetően meghatározó a közös és mindre kiható éghajlati adottság.

A különleges hatás annak köszönhető, hogy a Balaton víztükre visszaveri a ráeső napfény jelentős részét és így különösen jó bor készíthető az északi part déli hegyoldalain, amelyeket északon a Bakony, valamint a Balaton-felvidék hegygerincei védenek a hideg időjárási viszontagságok ellen.

Az északi partot övező magaslatok déli lejtőin termesztett szőlőkből rendkívül nagy cukortartalmú, illatos borok nyerhetők. A déli parton termelt borok többsége azonban a könnyedebb, közepes alkoholtartalmú italok közé tartozik.

A Balatoni borrégióban az alábbi borvidékek találhatók: